Malternative Belgium , onafhankelijke bottelaar van cognac
0
0
Winkelwagen
€ 0,00
onze cognac per merk / Héritage de René Rivière / cognac #2 "Mon petit trésor" (autour de 1913) - Malternative Belgium - 40,5%
cognac #2 "Mon petit trésor"  (autour de 1913) - Malternative Belgium - 40,5%
cognac #2 "Mon petit trésor" (autour de 1913) - Malternative Belgium - 40,5%
3 Reviews | Review toevoegen
Héritage de René Rivière Autour de 1913 - 40,5% alcohol - 70cl - cru : borderies - one of 42 bottles
€ 479,00
Prijs per stuk

Voorraad :

Dit product is niet uit voorraad leverbaar
 

Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

40,5% alcohol - 70cl - cru : borderies - one of 42 bottles
Gedistilleerd in 1913 - bewaard in dame jeanne sinds 1983 

Héritage René Rivière 1913, een cognac van exceptionele kwaliteit. Bewaard sinds 1981 op dame jeanne, 5 juni 2020 gebotteld, dus minimum 67 jaar oud en dan nog bijna 40 jaar "laten rusten en afronden" in een glazen dame jeanne. 40,5% & vatsterkte. Borderies-cru, met zijn kleigronden perfect voor aromatische cognac. 70 cl. Een vooroorlogse vondst, een onaangeroerde schat. Zo zacht en uitermate complex. Nog zeer levendig voor zijn ouderdom. Overrijp geel fruit, rijpe kaki en banaan. De rancio "charentais" is ook duidelijk, een volle smaak & zeer geconcentreerde cognac, ondanks zijn wat lagere alcoholpercentage. Met gepolijste ledertoetsen, lichte kruidigheid (maar zeker niet astringent - hout) en zelfs wat nootjes. Wat een heerlijk gebalanceerde oude cognac !

over de producent:
Sinds 1886 wordt in een groot typisch Charentais huis in het rustieke Saint Sulpice de Cognac, in het hart van de meest intieme cru van de Cognac streek, “les Borderies” genaamd, cognac van generatie op generatie doorgegeven die bewaard wordt in de oude kelders van het domein sinds 1897.Jean-Jacques Vidal is de charmante erfgenaam die zich ontfermt over deze indrukwekkende nalatenschap. Hij woont op het landgoed “Chez Gauthier” en is een gepensioneerde professor geschiedenis. Jean-Jacques is een geëngageerde bezige bij en heeft de deur altijd open staan voor ons. We nemen dan ook altijd met genoegen de tijd voor een bezoekje.Jean-Jacques is de zoon van dokter Jack Vidal en Marie Rivère. Marie Rivère was de dochter van René Rivière. René was de schoonzoon van Célestin Angevain die de eerste wijnranken aanplantte eind 19de eeuw.Het landgoed werd beheerd en geleid door Célestin Angevain tot zijn dochter Nina in 1910 trouwde met René Rivière. René Rivière zorgde vervolgens voor de continuïteit van het bedrijf. Toen zijn schoonzoon in 1915 naar de oorlog ging, was hij verplicht om het beheer van het domein over te nemen en te distilleren tot de terugkeer van René Rivière in 1919.



Na een wijnbouwtraditie van meer dan drie generaties, overleed Jack Vidal in 1981 en werd de wijngaard niet meer bewerkt. Vandaag de dag herbergt het landgoed enkel de goed bewaarde dame jeannes in een kleine reserve Cognacs die getuigen van een ander tijdperk.

Anno 2023
Alle bewaarde cognacs zijn allemaal single-cru cognacs, nu uiterst zeldzaam, van hetzelfde landgoed dat de Angevain-Rivière-Vidal families sinds 1886 hebben bewaard. De erfgenamen van Marie Rivière certificeren de authenticiteit en herkomst van deze familiecognacs.

De distilleer locatie bestaat nog steeds: De drie overgebleven ketels dateren uit de jaren 1960. De ketels die voor 1914 werden gebruikt om Cognac te maken, zijn ontmanteld, maar een deel van de “zwanenhals” van een van de ketels is nog bewaard gebleven in het familie museum.



Oude ambacht
Deze cognacs zijn waarschijnlijk uitsluitend gemaakt van folle blanche. Ondanks de verwoestingen door de druifluis (phyloxera rond 1875) weten we dat de geografische ligging van hun wijnstokken hen in staat stelde om beter weerstand te bieden.
De familie had 16 hectaren wijngaarden die bestond uit percelen die verspreid lagen over de plaats “Chez Landais”. Deze diversificatie van de bevoorrechte terroir van de Borderies had het voordeel dat de gewassen beschermd werden (sommige percelen lagen bijvoorbeeld in laaggelegen gebieden die minder blootstonden aan vorst) en ze leverden oogsten op met verschillende kenmerken.



Distillatie van de wijnen “sûr lie”. De lie is het bezinksel van dode gistcellen in een wijn. Bij sur lie wijnen laat men de wijn gedurende een bepaalde periode samen met dat bezinksel verder rijpen. Als dit goed uitgevoerd werd geeft het een veel aromatischer distillaat, wat je duidelijk herkent bij deze cognacs.
Het distillatieboek van René Rivière, geschreven door zijn schoonvader Celestin Angevain, vermeldt de hoeveelheden gedistilleerde wijn en geeft aan dat de eau de vie in die jaren bij 69% uit de distilleerketel kwam en op dit % onverdund in vaten werd gedaan.
Tot 1983 werden al deze vaten, geërfd van Madame Vidal née Rivière, opgeslagen in een vochtige kelder in het hart van het Rivière huis.In 1983 werden alle vaten overgebracht naar een droge kelder, maar nog steeds dicht bij het landhuis. Madame Vidal née Rivière, beheerder van het landgoed na de dood van haar man in 1981, vroeg om de oudste vaten op dame jeannes te zetten en deze overplaatsing vond plaats tussen 1983 en 2003.



Het toeval doet zijn werk.
In elk landbouwbedrijf was het meestal nodig om de hele oogst per leeftijdsgroep te verkopen om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen. Het toeval wilde dat er een paar vaten opzij werden gezet in jaren waarin de oogst overvloediger was. Dit was het geval voor verschillende partijen waarvan de opschriften op de vaten refereerden naar het begin van de 20e eeuw.
Deze cognacs waren volgens de experts allemaal het resultaat van rigoureus en veeleisend werk, wat verklaart waarom hun kwaliteit in de loop der tijd perfect behouden is gebleven. Goed geoogst, goed gedistilleerd en bewaard in vochtige kelders, hoefden deze “eaux-de-vie” alleen maar te rijpen om beter te worden…

Traceerbaarheid gekoppeld aan een familiegeschiedenis
14 mei 1920
Een verklaring van overdracht door overlijden waarin staat dat “Marie Madeleine Rivière, het enige kind uit het huwelijk, de enige erfgenaam is van genoemde vrouwe Rivière, haar moeder”.
De inventaris van de nalatenschap van Madame Rivière, geboren Angevain, met de beschrijving “in natura: 26 hectoliter overgebleven eau de vie van de 49 hectoliter die haar bij de verdeling van de nalatenschap van haar moeder werd toegewezen” “In een andere kelder Tweeënzeventig hectoliter eau de vie 1919 op achtenzestig graden gemeenschap… veertig hectoliter eau de vie negentienhonderd en elf, negentienhonderd en twaalf, negentienhonderd en dertien op zestig graden…”.
Al deze documenten zijn op 4 februari 2013 gewaarmerkt en gecertificeerd door meester Isabelle Braastad, notaris in Cognac.
September 1981
Aangezien deze cognac op natuurlijke wijze had gerijpt in vaten zonder toevoegingen of wijzigingen was het moment aangebroken om hem in een fles te doen en een taxatie uit te voeren voordat hij werd verzegeld. Toen haar man in 1981 overleed, liet Madame Marie Madeleine Vidal geboren Rivière de 8 vaten die overeenkwamen met de jaren van distillatie van 1910 tot 1930 op dame Jeanne plaatsen.
April 1996
De kwalitatieve taxatie van de kavels Borderies, uitgevoerd door de heer Paul. Raguenaud, beëdigd makelaar, op 20 april 1996, concludeerde dat
“…Alle getaxeerde eaux de vie zijn zeer oude en zeldzame Borderies, goed getypeerd in hun subappellation”. De heer Raguenaud, die niet bevoegd was om deze Cognacs als vintage te beschouwen, verklaarde echter dat “deze eaux de vie aanspraak konden maken op een vintage”. Vervolgens verzegelde hij de dame Jeannes.
25 augustus 2014
Naar aanleiding van een verzoek aan de afdeling Concurrentie, Consumentenzaken en Fraudebestrijding voor een presentatie van onze Cognacs, gaf de regionale afdeling aan akkoord te gaan met een presentatie van deze Cognacs die het mogelijk zou maken deze te citeren in een periode variërend van 1910 tot 1930.
Het antwoord van het regionale departement op dit verzoek was als volgt: “de uitdrukking – een Cognac geboren aan het begin van de negentiende eeuw – …. gezien het bewijsmateriaal waarover u beschikt, behoeft deze presentatie geen verder commentaar”

Sorteren op:

Review toevoegen
Knapen Pieter - 07-05-2021 10:11

Le blog à Roger, https://leblogaroger.eu, 04/08/2020
Color: Orange gold
Nose: Fruity at first with a lot of apples, apricots, plums, grapes, citrus fruits as well as a fine woody note in the form of smoke, undergrowth, old oak and a light tobacco.
The nose is strangely lively for a small 40%, the spirit has nevertheless undergone a natural reduction during 107 years, it’s not nothing! But it does not seem to have lost its initial pep.Over time, the wax from old furniture, the polish and honey complete this nose, very fruity and fresh for such an old juice … astonishing but really very beautiful!
Palate: Rather light, on more herbaceous and floral notes, the fruits seem to be more indented to then let the aging of this spirit express itself.
The notes of undergrowth, tea, tobacco, wax, freshly cut herbs are here more expressive and apart from an orange side, there are significantly less fruity traces.
The finish is medium, leaving us on a woody bitterness, slightly roasted and on a grapeseed side.
Conclusion: What to say in front of such a monument … to taste the fruit of the work of a complete stranger, more than a century after this one, is always something particularly strange. Sitting comfortably in my living room, the gap between my comfort of tasting and his working or living conditions must be quite striking 🙂 Beyond all these considerations, this Cognac is really very good even if I find that the 1925 version was more to my taste. The palate may be too marked by the barrel, without it becoming a wood juice. Just that the very exotic fruitiness of the previous one pleased me much more. Question of tastes shall we say.
Score: 89/100

Knapen Pieter - 26-07-2020 09:14

Serge Valentin, www.whiskyfun.com, 26/07/2020:

The Belgians! They drink our best Champagnes and quaff our best Cognacs, mind you, which we cheap Frenchies always forget to do ourselves. Where do we write to complain? Brussels? Joking, we just love them. By the way, this old Borderies was transferred to demijohns in 1981, so technically it is, very, very roughly, a 70 years old. Colour: full gold. Nose: before world war one, imagine! By the way, should you like to listen to some splendid selections of old music from all over the world, you may check this extraordinary website called radiooooo.com. Listening to some +/-1910 French chansons while trying this baby just adds another dimension. Old-style melon liqueur, overripe apples, quinces, yellow and white flowers (honeysuckle!), light acacia honey, a touch of mushroom, a whiff of wood smoke, and a good glass of very old Meursault, how does that sound? It’s pretty light, subtle, certainly complex, and perhaps a tad fragile but only the palate will tell. Let’s proceed… Mouth: indeed it is soft, a little light, pretty floral yet again, and rather all on herbal teas, from the usual chamomile to orange blossom and just green earl grey. Some tiny notes of bergamots and kumquats after that, drops of moderately liqueur-y sweet wines (say late-harvest riesling), then touches of old herbal liqueurs that were all the rage when this was distilled, absinth/wormwood, verbena, mullein, then a little turpentine and angelica. It remains a little fragile all along but would just never hunker down. Like all those men and boys who were about to be send to the trenches. Finish: not very long, but still fresh, herbal, and fruity. This is life, till the end. Comments: it is moving, really. The people who distilled this lovely juice probably died in the following years. From a bullet, a piece of shrapnel, gas, typhus, or from the Spanish flu epidemic. Keep wearing your masks if you’re not an idiot – but I believe very few idiots read Whiskyfun anyway (bragging a little bit, I know). Very lovely and delicate old Cognac.
SGP:441 - 91 points.

Knapen Pieter - 04-07-2020 11:49

Ruben Luyten, www.whiskynotes.be, 01/07/2020:

Nose: even though I don’t have the first release to compare directly, it is certainly the same style. Very elegant, very fresh and floral, with the typical fragrant apricots, orange peel, and quinces, mixed with mint and dried flowers. Golden raisins. Verbena. Orange blossom. Soft hints of cedar and tobacco.
Mouth: tobacco and mint again, then eucalyptus and herbal tea. Oranges, peaches, greengages and mirabelles. Just a little pink grapefruit, but this is slightly less tropical than the first. The oak feels a little towards the end, with some resinous notes. Impressive freshness overall, just imagine this was made over 100 years ago!
Finish: quite long, on herbal teas, citrus peel, mint and wood resin.
Another excellent fresh cognac from this house. I may prefer the first release by a small margin, but this is another collector’s item that is even more drinkable and even more delicate.

Stel een vraag over dit product

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Jouw vraag is verzonden! Bedankt.

We zullen jou zo snel mogelijk voorzien van een antwoord.

Agenda

agenda zie hier : malternative-belgium


 

Inschrijven voor de nieuwsbrief




Aanmelden
Alle bedragen zijn inclusief btw

Powered by CCV Shop

Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.







U moet 18 jaar of ouder zijn om MALTERNATIVE BELGIUM te kunnen bezoeken.